top of page
Hanna

Je helpt pas echt, als je overbodig kunt zijn!

Bijgewerkt op: 31 mei

Ken je dat fijne gevoel dat je krijgt, als je iemand helpt?

Daar mag je best van genieten!


Maar wat als iemand zegt: 'nee, dankjewel, ik heb je hulp niet nodig.'

Of 'ik wil het graag op mijn eigen manier doen.'

Dan kan flink hard aankomen.

Als je dat gevoel los kunt laten, dan help je pas echt!


Relatie, competentie en autonomie

Luc Stevens is een professor die tot de volgende conclusie kwam: "Ieder mens is gebouwd om zichzelf te ontwikkelen en heeft een natuurlijke behoefte aan relatie, autonomie en competentie."


Basisbehoeften volgens Luc Stevens.

En dat is nu juist wat je mist als je geen of weinig geld hebt!

Je kunt niet meer zelf je eigen leven bepalen. Iemand anders kiest de cadeautjes voor je kinderen uit. (geen autonomie)

Je voelt je falen, omdat je niet meer voor jezelf of je gezin kunt zorgen. (geen competentie)

En dat zorgt dat de relaties om je heen veranderen. Ineens moet je dankbaar zijn voor alles wat je krijgt... En je kunt niets meer terug geven...


Hoe lief het ook is dat je geholpen wordt, je gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde raak je steeds meer kwijt. Je bent bezig met overleven. En daardoor wordt het steeds lastiger om jezelf door te ontwikkelen. Hoe komt je dan nog uit de geldzorgen? Dan is het niet alleen belangrijk dat je hulp krijgt, maar ook hoe je hulp krijgt.


Zo help je echt!

Geef je hulp aan iemand met geldzorgen? Streef altijd naar gelijkwaardigheid in de relatie. Dat betekent dat de ander net zo goed 'ja, dankjewel' als 'nee, dat hoef ik niet' mag zeggen. Zo geef je de ander een beetje autonomie terug. Hij mag zelf beslissen!


Bloemetje in hand van Myriams-Fotos

Echt helpen doe je op de volgende manier:

  • Zorg voor keuzes in de hulp die je geeft. Laat de ander kiezen wat hijzelf of zijn kinderen echt nodig hebben. Dat versterkt het gevoel van weer zelf voor je gezin kunnen zorgen. (competentie)

  • Geef geld of een waardebon in plaats van een product. Heeft iemand iets nodig, waarom geef je dan geen geld, in plaats van het product? Dan kan iemand zelf uitzoeken wat echt nodig is! Het is natuurlijk heel fijn om iemand te verrassen. En als je geld geeft zie je die verrassing niet. Maar als het echt om de ander gaat, dan geef je hem zijn eigen verantwoordelijkheid terug. (Autonomie)

  • Geef de ander de kans om 'nee, dank je' te zeggen. Laat je daardoor niet afschrikken, maar biedt de volgende keer gewoon weer je hulp of spullen aan. Als de ander 'ja' en 'nee' mag zeggen, dan blijft de relatie gelijkwaardig!


En uiteindelijk help je het meest: door jezelf overbodig te maken!

50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

ความคิดเห็น


bottom of page